İçindekiler
Kişinin Temel Haklarının Basın ve Yayın Yoluyla İhlali
Temel kişilik haklarına dokunan haber ve yazılar, küçük bir olay izleniminden büyük ve yankı yaratan olaylara kadar pek çok haber ve derlemeyi içerebilir. Kişinin özel hayatına saygı duymadan haber yapmak, yanlış bilgi yaymak veya kişiyi küçük düşürmek kişilik haklarının ihlaline yol açabilir. Basın ve medya haberlerinde kişilik hakları ihlallerinin önlenmesi için çeşitli önlemler alınmalıdır. Öncelikle mesaj oluşturan kişi ve kurumların mesaj iletirken etik ilkelere uyması gerekmektedir. Özellikle kişilerin özel hayatlarına ilişkin bilgiler aktarılırken daha dikkatli olunmalıdır. Konuşulan sözler, yazılan makaleler veya yayınlanan fotoğraflar ilgili kişiyi hor görmemelidir. Ayrıca mesajın doğruluğunu da kontrol etmelisiniz. Yanlış veya yanlış yorumlanan bilgilerin verilmesi, kişilerin mahremiyetine yönelik bir tehdit oluşturmaktadır.
Basın ve Yayın Yoluyla Kişilik Haklarının İhlal Edilmesi Durumunda
Yasal Haklar
Bir basın yayın aracı ile kişinin imaj ve itibarına bir çerçeve çizilecek ise, mesajı yayınlamadan önce onayını almalı ve onu bilgilendirmelisiniz. İnsanların yargılanma hakkı da korunmalıdır. İhlal edilen haklarının korunması amacıyla, kişilerin haber yaptığı basın ve yayın kuruluşlarına kanunların izin verdiği sınırlar dahilinde dava açma hakları bulunmaktadır. Kişilik haklarına tecavüzün önlenmesi için her birey üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi için basın ve medya kuruluşlarının güvenilir ve etik mesajlar vermesi çok önemlidir.
Yargısal Tedbirler
Kişilik hakları, her kişinin özel ve kişisel haklarıdır. Herkes bu haklara saygı duymak ve korumakla yükümlüdür. Basın ve yayın organlarında yer alan duyuru, mesaj ve görsellerin içeriği, kişinin kişilik haklarıyla doğrudan ilgili olabilir. Basın ve yayın organlarının kişilik haklarına tecavüz halinde ilgili hükümler yürürlüğe girer. Bu hakların ihlaline karşı, her halükarda kişilerin bireysel kişilik haklarını korumaya yönelik hükümler bulunmaktadır. Basın ve yayın organlarının kişilik haklarına tecavüz halinde ilgililerin tazminat talep etme hakları vardır. İhlal edilen kişilik haklarının tazminine ek olarak, tazminat talep etme hakkı, genellikle ihlal edilen hak veya özgürlüklerin korunmasını garanti altına alan basın ve yayın kuruluşlarına yönelik sembolik cezalar da dikkate değerdir.
İçerik Kaldırma
Kötü amaçlı URL’lerin ve bu sitelerin görüntülenmesini engellemek ve bu görüntüleri kaldırmak mümkündür. Bir talepte bulunursanız, ofisimiz sizinle ilgili tüm çevrimiçi içeriği araştıracak ve kaldırma sürecini başlatacaktır. Türkiye’deki en kapsamlı İnternet düzenlemesi, 2007 yılında 5651 sayılı İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN ile yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun, İnternet üzerinde ilk kez faaliyet gösteren varlıkları (içerik sağlayıcı, yer ve erişim sağlayıcı, toplu kullanım sağlayıcı) tanımlar ve bu kuruluşların hak ve yükümlülüklerini tanımlar, suçlara erişimin önlenmesine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir ve İnternette yayınlanan içerikle bağlantılı olarak haklarının ihlal edildiğini iddia edenlerin hakların muhtel olduğu yayınlardan içerik kaldırma ve cevap verme hakkı ile ilgili prosedür ve kuralları içerir.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.