İçindekiler
İfade Nedir? Sorgu Nedir?
İfade, bir suç soruşturmasına ilişkin olarak ve salt bu soruşturma içinde değerlendirilmek koşuluyla kişinin soruşturmacı yerdeki kolluk birimleri yada bulunduğu yerdeki kolluk birimleri vasıtasıyla suç olayı ile ilgili bilgisine başvurulması ve şikayeti bulunup bulunmadığının, suç isnadı varsa buna diyeceklerinin bulunup bulunmadığının sorulması ve cevaplarının yazılı tutanağa bağlanarak soruşturma birimlerine teslim edilmesi sürecini kapsayan eylemler bütünüdür.
Sorgu ise, soruşturmacının direkt olarak Savcılıklar olduğu olaylarda yahut görevlendirilen kolluğun delilleri topladıktan sonra talimatçısı Savcılığa aktararak görevini tamamladığı dosyalarda, ilgili şahıs beyanının doğrudan Savcı tarafından alınması durumudur.
İfade ve Sorgunun temel esasları, yasal ve yasak usulleri, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu‘nun 145-148 maddeleri içerisinde ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Somut olaylarda görülecek farklılıklar ve taraflar arasında hakkaniyet şüphesi doğurabilecek olasılıklar ilgili mevcut içtihat da değerlidir.
DİPNOT:
İfade ve sorgu, temelde aynı işlemin farklı soruşturma aktörleri tarafından yerine getirilmesi olduğundan, aynı usule tabidir ve şahsın beyan belgesi olan “tutanağın” başlık ve hazirun imzası kısmı harici şekli değişiklik bulunmaz. Ceza soruşturması, yargılamaların bel kemiğidir ve iyi ve etkin yürütülen bir soruşturma, yargılamanın da aynı etkinlikte yürümesine, ihmal ve kusurlu şekilde tamamlanması ise yargılamanın da aynı sakatlıkla malul olmasına sebebiyet verdiğinden soruşturmanın kişiler bakımından EN ÖNEMLİ aşamasıdır ve ne ifade verecek/sorgulanacak olan, ne de ifade/sorgu alacak olan sujeler tarafından “savsaklanmamalıdır”.
İfadeye ve sorguya çağrılan vatandaşlar bakımından sadece birer yazılı belge tanzimi gibi görülse de, kişi bilhassa teknik ve ayrıntılı bir savunmaya ihtiyaç duyuyor ise, ifade ve sorgu sürecinin tamamı önem kazanmaktadır.
İfade / Sorgu Hakkında Sorularınız ve Cevapları
Beni Kim İfadeye Çağıracak?
Suç şüphesi altında olan bir birey, genellikle emniyet veya savcılık tarafından ifade verme konusunda çağrılır. Bu çağrı, polis tarafından yapılabileceği gibi, resmi bir davetiye veya yazılı bildirim yoluyla da olabilir.
Nerede İfade Alınacak? Olay Yerinde İfade Verebilir Miyim?
İfade alma süreci genellikle karakolda veya savcılıkta gerçekleşir. Bu süreçte, şüpheli veya tanık olan bireyin ifadesi, yetkililer tarafından yazılı olarak alınır ve resmi bir kayıt altına alınır. İfade veren kişi, ifadesini serbestçe sunar.
Avukat Desteği Almalı Mıyım?
İfade verme sürecinde, bir avukattan destek almak önemlidir. Avukat, müvekkilinin haklarını korur, doğru savunmayı yapmasına yardımcı olur ve hukuki sürecin adil bir şekilde ilerlemesini sağlar. Avukatın hukuki bilgisi ve deneyimi, müvekkilin adil bir şekilde temsil edilmesini sağlar.
İfademi Nasıl Kullanacaklar?
Verilen ifade, suçun aydınlatılması ve hukuki sürecin ilerlemesi açısından büyük önem taşır. İfade, savcılık veya sulh ceza hakimi tarafından dikkate alınarak, hukuki bir değerlendirmeye tabi tutulur.
İfademi Değiştirebilir Miyim?
İfade veren bir kişi, “sadece bazı koşullarda” zaman içinde ifadesini değiştirebilir veya revize edebilir. Ancak bu durumda, ifadenin doğruluğu ve tutarlılığı önemlidir. İfade veren kişinin değişen koşullara veya yeni kanıtlara dayanarak ifadesini değiştirmesi mümkündür ancak burada ifadenin avukat eşliğinde verilip verilmediği belirleyici olmaktadır.
İfade Verdikten Sonra Ne Olacak?
İfade verme süreci, genellikle daha geniş bir hukuki sürecin bir parçasıdır. İfadenin alınmasının ardından, soruşturma devam eder ve savcılık iddianame hazırlar. Bu süreçte, ifade veren kişinin hukuki durumu ve suçlamalarla ilgili gelişmeleri takip etmesi önemlidir.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.