E-Duruşma Nedir? Nasıl Yapılır? Nasıl Talep Edilir?
E-Duruşma, mahkemelerin dava celselerini belirlenen gün ve saatinde elektronik ortamda açtığı, dava taraflarının bulundukları yerden bilişim ortamında eşzamanlı olarak bir araya geldiği, sözlü yargılama iddia savunma ve delil ortaya koyma işlemlerinin taraflar ve vekillerince kurulan görüntülü görüşmede beyan edildiği, mahkeme hakiminin kurulan görüşmenin son aşamasında ara karar ve nihai k*ararlarını tespit ederek taraflara tefhim ettiği (yüzüne okuduğu) ve böylece tamamlanan elektronik celselerdir.
E-Duruşma, yalnızca Uyap Avukat Uygulamalarından ve Celse Mobil uygulamalarından talep edilebilmekte olup, Uyap Vatandaş Portalı’ndan vatandaşların asil sıfatı ile elektronik duruşma talep etmesi an itibariyle olanaksızdır.
E-Duruşma, güncel durum itibariyle sadece Hukuk Yargılamalarında kullanılabilir halde olup, Ceza Yargılamalarında, Ceza Muhakeme Hukuku’nun temel taşlarından olan “Doğrudan Doğruyalık – Yüz Yüzelik İlkesi” gereğince ceza yargılama taraflarının fiziken bir araya gelmesi şart koşulur. İdari Yargılamalarda da duruşma açılması esas değil istisna olduğundan Elektronik Duruşma tercih edilmemektedir.
Elektronik duruşma usul ve esasları, 30 Haziran 2021 Resmi Gazete yürürlük tarihli HUKUK MUHAKEMELERİNDE SES VE GÖRÜNTÜ NAKLEDİLMESİ YOLUYLA DURUŞMA İCRASI HAKKINDA YÖNETMELİK‘te ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.
Örnek teşkil etmesi ve yardımcı olması bakımından Elektronik Duruşma Talebi Örneği’ni aşağıya bırakıyoruz:
E-Duruşma Talebi Örneği
ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE
DOSYA NO : 2023/…….. E.
KONU : E-Duruşma Talebi Hakkındadır
AÇIKLAMALAR :
Mahkeme dosyasının 21.09.2022 tarihli 10.30’da bulunan duruşmasına, e-duruşma talebinde bulunmaktayız.
Duruşma saatinde UYAP Avukat Portal üzerinden duruşmaya katılacağımızı bildirmekle birlikte herhangi bir teknik problemin yaşanması halinde mazeretli sayılmamıza,
Mesleki mazeretimizin kabulü ile yeni duruşma gününün UYAP üzerinden öğrenmemize karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz. 17.09.2022
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
GİZLİLİK
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.