Avukatlık

Uzlaşma Dolandırıcılığı Mali Suçlar

Uzlaşma Adı Altında Dolandırıcılık

İnternet dünyası ve bilişimin sağladığı kolaylıklar, mali suçların gerçekleşmesi açısından da çok uygun bir zemin hazırlamış, bu sebeple dolandırıcılar yaygınlaşmak ve daha fazla insanı hissettirmeyecek tutarlarda dolandırmak adına internet dünyasını sıklıkla kullanır olmuştur. İnternet dolandırıcılıkları, bazı temel noktalarda birbirine benzemekle beraber, uzlaşma adı altında dolandırıcılık birden çok fiili bir arada içeren, çok adımlı ve düşük gelirli, ancak çok kişiye yayılabilen bir internet dolandırıcılığı türüdür.

Uzlaşma Görünümü Verme

Tam bu esnada, “Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri” şeklinde adlandırılan yeni cezai düzenlemeler de, belli suç türlerinde, mağdurun bir takım maddi edim ve ödemelerle şikayetten vazgeçmesi şeklinde, “uzlaşma”yı yaygınlaştırmıştır. Tamamen yasal olan bu süreci taklit edenler, konu hakkında bilgisiz pek çok insanı dolandırmaktadır.

Dolandırıcılar, Uzlaşma konusu taraflar yada Uzlaştırmacılar gibi görünerek ve ilgili uzlaşma evraklarını dolandırıcılık kurbanının anlamayacağı şekilde düzenleyerek ve uzlaştırma rolü içerisinde kurbana ulaşarak, “yakın geçmişte gerçekleştirmiş olduğu bir suç eyleminden dolayı mağdurun uzlaşma teklif ettiğini, kabul etmemeleri halinde ağır cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabileceğini” söyleyerek dolandırma eylemi gerçekleştirmektedir ve bu tip eylemler son aylarda çok fazla görülmektedir.

Suç İşlendiği Korkusu Yaratma ve Suç Fiilini Aranje Etme

Unutulmamalıdır, bu tip yöntemleri kullanan dolandırıcılar, suç olarak “pazarladıkları” fiili de kurbanlara KENDİLERİ “yaptırmaktadır!”

İnternet ortamının sağladığı kolaylık ve pek çok internet kullanıcısının temel hukuki bilgiden ve orta düzey bilgisayar bilgisinden yoksun olmaları, dolandırıcıların kullandığı en temel iki kolaylıktır.

Öncelikle dolandırmanın en kolay olduğu internet kullanıcısı profillerini araştıran dolandırıcılar, ŞANTAJ konusu edilen müstehcen ifade ve görsel içerikleri kullanır. ÖRNEĞİN; genç bir kız görünümlü sahte bir sosyal medya profili yaratan dolandırıcı, cinsel çekim yaratarak karşı cinsi hedef alır.

Şantaj Boyutu

Random (rastgele) tanışmış gibi yapan dolandırıcı profili yüzeysel bir sohbetten sonra cinsel içerikli konuşmalara başlar ve coşku içerisine kapılan kurban o noktadan sonra konunun tehlikeli olabileceğinin farkına varmaz yada önemsemez hale gelir. Kurbana cinsel içerikli fotoğraf ve video gönderen sahte profil, bazen de kurbandan kendi müstehcen görüntülerini elde eder.

Burada en kolay suç oluşumu, sahte profilden yayılan fotoğrafların 18 yaş altı çocuklara ait bulunması, yahut kurbanın kendi müstehcen görüntüleri göndermelerini sağladıkları profilin 18 yaş altı bir kişiye ait şekilde açılmış olmasıdır. Her iki durumda da teknik olarak “müstehcenlik suçu” oluşabilmekle beraber, dolandırıcılar bu suçun oluştuğu korkusunu kurbana çok kolaylıkla yaymakla ve tehdide başlamaktadır.

Uzlaşma Kılıfı

Dolandırıcılık aşamasında da, bir reşit birey yahut bir avukat / polis görünümlü bir şahıs kurbanı arayarak “18 yaş altı biri ile cinsel içerikli konuştuğunuzu, müstehcen görüntüler yolladığınızı tespit ettik, konuyu polise bildirdik, belirlediğimiz tutarı belirlediğimiz hesaba / elden göndermez iseniz hakkınızda savcılık işlemi yaptıracağız” diyerek kurbanda korku ortamını ve dolandırma iklimini sağlamaktadır.

Burada bilmeniz gereken en temel husus, bu örnekte belirtilen Müstehcenlik Suçu, şikayete yahut uzlaştırmaya tabi bir suç değildir! Herhangi bir miktar parayı herhangi bir yere ödeyerek ilgili suçtan dolayı soruşturulmaktan kurtulmanız mümkün değildir. Tam da bu noktada, konuyu açıklığa kavuşturmak adına bir avukat uzmanlığına danışmanız önem arz eder. Zira, gerçekten bir suç ile karşı karşıya kalmış olabileceğiniz gibi, ortada bir suç bulunmayabilir. Bu noktada avukattan ücretli ve belgeli destek alınız.

Yasal Uzlaştırma Süreci ve Dolandırıcılık Arasındaki Temel Farklar

Yasal Uzlaştırma, Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı‘na bağlı çalışan ve Temel Uzlaştırma Eğitimi’ni alarak ve ilgili sınavı başarıyla vererek Uzlaştırmacı Ünvan ve Sicilini alan, Lisans mezunu eğitimli kişilerden oluşan Uzlaştırmacılar tarafından, Adalet Bakanlığı veritabanındaki soruşturma bilgileri baz alınarak ve her zaman aynı şekilde ilerleyen Uzlaştırma Süreci takip edilerek verilen bir kamu hizmetidir.

Uzlaştırmacı kendini ayrıntılı şekilde tanıtır, evrakta kendi bilgilerini sunar, mağdur tarafın gerekli bilgileri verilir, soruşturulan suçun ne olduğu net şekilde tarafa iletilir. Her suç türü uzlaştırma ile çözülmemektedir, sadece şikayete tabi suçlar uzlaştırma ile çözümlenmemektedir, ayrıca uzlaştırma tarafı olan kişiler, ilgili soruşturma yeri ve numarasını uzlaştırmacıdan talep edebilir, devamında kendileri ilgili Başsavcılıkta dosyayı inceleyebilir ve uzlaşıp uzlaşmamaya karar verebilir.

Burada belirtmek gerekir ki, uzlaşma öncelikle gerekli bilgilerin verilmesi ile başlar ve devamında mağdur ve şüphelinin uzlaşma isteyip istemedikleri sorulur. Her iki taraftan da bilgi alındıktan sonra mağdurun uzlaşma edimi belirlemesi istenir, yani uzlaştırmacı, şüpheli şahsı da bu edimi iletmek üzere ikinci hatta üçüncü kez arayabilecektir. Uzlaşma yahut uzlaşmama halinde, konuyu ayrıntısı ile tutanağa bağlayan uzlaşma/uzlaşmama belgesi görevli Uzlaştırmacı tarafından hazırlanır ve taraf imzasına sunulur.

Uzlaştırma görünümlü dolandırıcılıkta bu adımların neredeyse hiçbirine rastlamazsınız. Uzlaştırmacı görünümlü kişi, kendi kimliğini açık etmez veya sahte bir kimlik bilgisi kullanır. Korku ve baskı ortamı yarattıktan sonra, bu ortamın getirdiği “kabul etme dürtüsü geçmeden” hızlı bir şekilde “uzlaşmaya / bir banka hesabına belli bir para yatırmaya” kurbanı teşvik eder. Kullandıkları banka hesapları da çoğunlukla suç için “kiraladıkları” hesaplardır ve paraları da kendileri çekmezler, bu sebeple dolandırıcılık oluştuğunda tespiti güçtür.

Kullandıkları evrak, çoğunlukla tek sayfadan müteşekkil, sahte arma ve amblemler kullanılmış, ifade hataları içeren, suç tanımı ve tarafları açık etmeyen, ceza hukuku mantığından uzak ve korkutucu ifadeler içeren ödeme taahhütleri şeklinde olur ve kurbanlardan parayı tahsil edemediği sürece bu tip evrakları icra yahut dava yoluyla kullanma imkanları yoktur. Zira sahte uzlaştırma evrakı yargı örgütü ve avukatlar tarafından çok rahatlıkla anlaşılmaktadır.

Uzlaşma Tipi Dolandırmada Korku Unsuru

Günlük hayatta fark etmeden yahut kasıt bulunmadan pek çok cezai hükmü ihlal edebiliyor, başka deyişle “suç işleyebiliyoruz”. Bu konuda bilhassa internet ortamının suçun işlenmesini kolaylaştırdığı, aynı şekilde, suç işlenmese bile karşıdaki mağdur görünen kişinin bizleri suç işlemekle itham edebildiğini unutmamamız gerekir. Pek çok yasal olmayan ürün ve hizmete, ve dahi müstehcen içeriğe, çocukların dahil edildiği suç materyallerine kolaylıkla erişebiliyoruz ve internet ortamında bağlantı kurduğumuz, paylaşımda bulunduğumuz kişileri çoğu zaman tanımıyoruz. Bu bilinmezlik, dolandırıcıların istediği “korku ortamı”nı yaratmakta ustadır.

Yapılması Gerekenler

Biri Sizi Uzlaştırma İçin Aradı İse;

  • Uzlaştırmacıdan, mağdurun adını, uzlaşma konusu Türk Ceza Kanunu maddesini sorun
  • Uzlaştırmacıya, uzlaşma formunu göndermesini isteyin
  • Genel uzlaşma formunda yukarıdan sayılan bilgileri ve uzlaştırıcının bilgilerini arayın
  • Uzlaştırmacıya, uzlaşma konusu soruşturmanın hangi Cumhuriyet Başsavcılığında kaç nolu dosyada bulunduğunu sorun
  • Suç tarihini öğrenin ve ilgili tarihte bahsedilen suçu işlemenizin mümkün olup olmadığını hatırlayın

Yukarıda belirtilen önlemlerin çoğunu alamaz iseniz konuya şüpheyle yaklaşın ve avukat yardımı alın.

Konu gerçek bir suç soruşturmasından kaynaklanıyor ise, UYAP Vatandaş Sistemi‘nden soruşturma dosyanızı görmeniz mümkün olmayacaktır.

Sizi Uzlaştırma İçin Arayan Şahsa Para Gönderdi İseniz;

Yukarıdaki sayılan önlemleri alamadı iseniz ve almanız mümkün değilse, para havalesi gerçekleştirdiğiniz banka ile temasa geçerek gönderilen paranın acilen iadesini talep edin.

İade için geç kalınmış ise, para gönderdiğiniz dekontu saklayın ve olay öyküsü ve delillerle birlikte avukat yardımı alın.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu