Kredi Kartı Dolandırıcılığı
Türk Ceza Kanunu Md. 245, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun yaptırımını düzenlemektedir. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması halleri, diğer adıyla kredi kartı dolandırıcılığı suçunun temelde 3 farklı işleniş tipi mevcut olmakla birlikte, suça vücut veren fiiller madde kapsamında değişiklik gösterebilmektedir.
TCK 245/1 : Başkasına ait kartı ele geçirmek, elinde bulundurmak suretiyle sahibinin rızası dışında bu kartı kullanmak ve bundan yarar sağlamak fiili, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK 245/2 : Başkasına aitmiş gibi gösterilerek sahte banka veya kredi kartı üretmek, bu şekilde sahte üretilen kartı satmak – devretmek, hatta bunu satın almak yahut kabul etmek fiili, üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK 245/3 : Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan banka veya kredi kartını kullanarak kendisine veya başkasına yarar elde etmek fiili, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılmasında yukarıda belirtilen fiillerin oluşması için bazı belirli fiiller mevcuttur:
* Kredi Kartı Bilgilerinin Kopyalanması : Kredi kartı bilgilerinin gerçek tespiti zor olduğundan, genellikle bir ATM cihazına yerleştirilen encoder (çözücü) ile doğrudan kartın kendisinden, bazen de internetten (deepweb), kredi kartı bilgisi kullanılan ve güvenlik duvarı zayıf olan alışveriş vb sitelerden elde edilebilmektedir.
*Kayıp ve Çalıntı Kartların Kullanılması : Kayıp ve çalıntı kartın sahibi, kayıp ve çalıntı bildirimini kart sağlayıcısına (bankasına) yapma yükümlülüğünü ihlal ederse, iptal edilmeyen kart tedavülde kalmaya devam edebilmektedir. Harcama yapılan yerlerde kimlik ve imza kontrolünün düzgün yapılmaması da, işlemlerin şüpheli kategorisine alınmasını zorlaştırmaktadır.
*Ele Geçmeyen Kartların Kullanılması : Kart sağlayıcı banka tarafından onaylanan ve posta veya kargo yoluyla gönderilen kartların, posta ve kargo ulaşımındaki birtakım güvenlik zaafiyetleri sonucunda yanlış kişiye ulaştırılması veya gönderim servisi çalışanının eline geçerek kullanıma açılması durumu olup, kart müşterisi için kartın hangi safhada ele geçtiğinin tespiti gerekmektedir.
*Sahte Kartlar ve Manyetik Şerit Sahteciliği Yöntemleri Kullanılması : Kart materyalinde bandrol ve şerit sahteciliği ile, gerçeğine benzer kartlar oluşturarak, kartın kullanıldığı Ödeme Cihazlarında ve Online Ödeme / Purchase Order tipi siparişlerde malzemeden kaynaklı güvenliği ihlal etme durumudur.
*ATM Dolandırıcılığı : Bankaların çeşitli ATM cihazlarında, dışarıdan yerleştirilen ek cihazlar ile, kopyalama, güvenlik ihlali yaratma, güvenlik duvarını devre dışı bırakma yöntemleri kullanarak ATM güvenliğini ihlal ederek para çıkışı sağlama durumudur.
Kredi kartı dolandırıcılığı ile mücadelede birtakım genel tedbirler mevcuttur:
*3D Güvenlik (3D Secure) Sistemi ve 2 aşamalı onay sürecini kullanan web sitelerinde kredi kartı kullanılmalıdır.
*İptal edilen işlemler için limit belirlemesi yapılmalıdır. Kullanıcı alışverişlerine belirli bir limit koyduğu takdirde, limiti aşan şüpheli işlemler otomatik olarak iptale tabi olacaktır. Böylece zararlı yazılım algortimalarının sürekli yeni kart numaraları denemesi de engellenmiş olur.
*Kargo fatura adreslerinin ve IP kredi kartı adreslerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, başka adreslerin yetkilendirilmesi teşebbüslerinin önüne geçer.
Bu ve benzeri temel tedbirlere uyulması durumunda dahi, karmaşık ve çok adımlı dolandırıcılık fiillerine bireysel olarak karşı koymak son derece zor olabilir. Hatta kullanıcının iradesi ve yetkisi dışında gelişen fiiller de dolandırıcılığı kaçınılmaz yapabilir. Bu gibi durumlarda, şüpheli işlem tespiti, kredi kartı sağlayıcı banka ve ödeme kurumlarına ve dahi yetkilendirildikleri kurumlara şikayetleri, tüketici işlemleri boyutunda mücadelesi ve dolandırıcılık fiili şüphesinin tespiti halinde cezai soruşturma ve kovuşturma aşamalarını yetkin bir şekilde takip edecek avukatlardan hukuki destek alınmalıdır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.