Bilişim ve Teknoloji HukukuCeza Hukuku

Bilişim Yoluyla Dolandırıcılık İnternet Dolandırıcılığı - Mali Suçlar

İnternet ve Bilişim Yoluyla Dolandırıcılık

Gelişen teknoloji ile birlikte bilişim çağına dönük değişimler, suç olgusunu da değiştirmeye başladığından, gerek internet gerekse diğer bilişim yollarıyla işlenen suçlarda artış yaşanmaktadır. Yaşanan bu gelişmelerle, hırsızlık ve dolandırıcılık olarak nitelendirilen suçlar, teknoloji ve bilişim olanakları kullanılarak işlenmekte ve bu sebeple yeni suç türleri doğmaktadır. Bilişim sistemlerinin sağladığı kolaylıklar neticesinde yaşamımızın her alanında kullandığımız internet, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojilerin yeni suç işleme yöntemlerine zemin hazırlayan araçlar haline dönüşmesi kaçınılmaz hale gelmiş ve kötü niyetli kişi ve kişilerce haksız kazançlar elde edilmesi kolaylaşmıştır.

Bilişim ve İnternet Dolandırıcıları, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, Twitch gibi sosyal medyada açtıkları sahte hesaplardan sahte bağlantılar göndererek, bir şirket sistemine izinsiz giriş sağlayarak, belirli bir adrese para göndermenizi isteyerek, kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtarak ve çeşitli insani duyguları suiistimal etmek suretiyle, paraya ihtiyaçları olduğunu bildirerek insanları kandırmakta ve maddi yarar sağlamaktadır.

Sıklıkla rastlanan internet dolandırıcılık yöntemleri, aşağıdaki bağlantılarda ayrıntısı ile incelenmekte ve çözümler paylaşılmaktadır. Size herhangi bir şekilde işlenen dolandırıcılık fiilinin ayrıntılarını kavramak, suçu isabetli şekilde şikayet etme ve cezalandırmada delilleri değerlendirerek sonuca ulaşmada size büyük kolaylık sağlar.

  • Para Kaçakçılığına Alet Olma

Maddeler halinde ele aldığımız dolandırıcılık fiillerine maruz kalmamak için; sebebi ne olursa olsun, internetteki kişisel bilgilerinizi  sevdiklerinizle, iş ve okul arkadaşlarınızla, yöneticilerinizle ve kendini gizlediğini düşündüğünüz şahıslarla paylaşmayın. İsim soy isim, doğum tarihi, memleket, yaşanan yer ve adres bilgisi, siz ve yakınlarınız için özel gün ve tarihler, telefon numarası, elektronik cüzdan bilgileri tahminlere açıktır. Bu sayılan bilgiler şifre olarak seçilmemelidir.

Ayrıca önemle belirtiyoruz ki, farklı sitelerde farklı parola kullanmaya dikkat edin. Örneğin, herhangi bir sosyal medya sitesinde hesap açmak ve kaydolmak için kullanılan şifre aynı zamanda e-posta şifreniz olarak da kullanılmamalı, kullanımından kaçınılmalıdır. Ve bu parolaları periyodik olarak değiştirmeye, değiştirdiğiniz parolaları fiziki bir yere kaydetmemeye özen gösterin. Günümüzde birçok site, doğrulama kodlarını posta adreslerine göndermektedir, bu sebeple en hassas şekilde koruyacağınız bilgi de e-posta kullanıcı şifreniz olmalıdır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00

GİZLİLİK

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu