İçindekiler
WhatsApp Yoluyla Fotoğraf ve Video Şantajı
Şantaj suçu, birden fazla eylemle işlenebilen ve teknoloji ile oldukça kolaylaşan bir suçtur. Özellikle teknolojinin gelişmesi ile kişilerin mahrem bilgi ve görüntülerine ulaşım kolaylaşmış, şantaj suçunun internet ortamında işlenmesi sayısal olarak da artmıştır. Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya ortamlarında şantaj suçları işlenebilmektedir. Şantajda fotoğraflar, videolar, mesajların kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge araç olarak kullanılmaktadır. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya siteleri ve web sitelerinde işlenebilmektedir. Ayrıca telefon aramaları üzerinden de şantaj suçları işlenmektedir.
Türk Ceza Kanunu’nun 107. maddesi şantaj suçunu düzenlemiştir. Hükme göre, hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Whatsapp Üzerinden Şantaj
Whatsapp üzerinden şantaj veya WhatsApp şantajı internet üzerinden yapılan görüntülü görüşme yada karşılıklı fotoğraf paylaşımı ile yapılan video kaydı ile yapılan şantaj türleri arasındadır. İlk aşamada diğer görüntülü şantaj türlerinde olduğu gibi, sosyal medyada eşleşme, tanışma, buluşma, görüntülü sohbet gibi bir dizi eylem gerçekleştirilir. Başlıca Facebook, Instagram ve Linkedin siteleri veya uygulamaları gibi sosyal medya sitelerinde şantaja elverişli muhtemel kişiler tespit edilir. Ayrıca, bazı durumlarda şantajcıların ilk teması doğrudan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla yaptığı tespit edilmiştir. Şantajcı hangi yöntemle mağdurla iletişime geçerse geçsin tüm şantajcıların ortak noktası, genelde erkekler hedeflendiğinden, sahte ve estetik görünümlü bir kadın profili kullanıyor olmasıdır. Başka bir deyişle, aslında erkek cinsiyetli şantajcı, erkekleri kandırmak ve para talep etmek için sahte bir kadın profili ve bilgileri kullanır.
Whatsapp üzerinden şantaj suçu işlenme oranı günümüzde internet altyapısını kullanan mesajlaşma uygulamalarının artması ile sürekli olarak artan bir seyir izlemiştir. Sesli iletişim ve SMS servislerinin en yaygın alternatifi olarak WhatsApp mesajlaşma uygulaması dünyada güncel olarak 1,5 milyarı aşkın kişi tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle WhatsApp, Türkiye’de ve dünya genelinde tehdit ve şantaj gibi suçlarda kullanılan ana uygulama araçlarından biri olma özelliğini koruyor. Aslında bu programın yasal mercilere bildirilen ve takibi yapılan çoğu İnternet suçlarında en yaygın araçlardan biri olarak kullanıldığını görüyoruz. Bir başka deyişle Whatsapp mesajlaşma uygulaması fotoğraf ve video şantaj suçlarında mağduru hedef almak ve markajda tutarak maddi menfaat edinmek için en yaygın kullanılan yöntemdir. Tıpkı Skype şantajı suçunda olduğu gibi, bu uygulama üzerinden mağdurun ailesine, iş arkadaşlarına, patronlarına ve önem verdiği kişilere özel görüntülerin gönderilmesi veya çalışması yerine tehdidi ile ele alınmaktadır.
Whatsappta Özel Fotoğraf ve Video Şantajı
WhatsApp, Skype ve Facebook Messenger programları, görüntülü ve sesli görüşmeler yapılabildiğinden, internette bir özel görüşmede geçen fotoğraf ve videoyu kullanarak kişiye şantaj yapma suçunu işlemek için en sık kullanılan uygulamalardır. Ülkemizde ve dünya genelinde milyonlarla ifade edilebilecek kadar çok sayıda, karşısındakine güven duyarak gönderdiği fotoğraf, video ve özel yazışmalarla ifşa tehdidine ve şantaja maruz kalan mağdur bulunmaktadır.
Whatsapp yalnızca iletişimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda çoğu durumda suçun işlenmesini de kolay hale getirir.
Whatsapp üzerinden mesaj gönderildiğinde karşı taraftan mesaj silinebildiği için bazı yazarlar önce mesaj gönderip sonra mesajı silerler. Böylece işlenen suçun delilleri karartılmış olur. Şantaj suçu mağduru, WhatsApp uygulamasında failden ve şüphelilerden gelen mesajı gördüklerinde hemen mesajın ekran görüntüsünü almalıdır. Sadece mesajın ekran görüntüsü değil, aynı zamanda yazarın ve iletişim bilgilerini içeren profilin ekran görüntüsü de alınmalıdır. Whatsapp üzerinden şantaj suçunun, mağdurların kişisel verilerinin izinsiz ele geçirilmesi yoluyla da yapılabildiği unutulmamalıdır.
Çoğu durumda bir süredir mağdurla bağlantısı bulunan kişiler, eski sevgilileri, bir süredir yakın oldukları arkadaşları, kendisine düşmanlık besleyen herhangi biri mağdura şantaj yapabilir. Çoğu zaman da kişinin kendi rızasıyla paylaştığı bir görsel, fotoğraf veya video sonradan şantaja konu olabilmektedir. Mağdura art arda atılan mesajlarla şantaj suçu zincirleme şekilde işlenebilmektedir. Bu durumlarda şantaj suçunun mağdurunun hukuki destek alarak yasal mercilere şikayette bulunması ve cezai muhakemeyi başlatmasında büyük yarar vardır.
WhatsApp Fotoğraf ve Video Şantajı Mağduru Ne yapmalıdır?
Karşılaştığınız ve sizden para talep eden şantajcıya para göndermek çözüm değildir. Şantajcılar bir örgüt organizasyonu şeklinde çalıştığından, örgütün bir üyesi sizden para isterken bir diğeri görselleri silmek yerine internette yada diğer örgüt üyeleri ile paylaşıyorlar. Paylaşarak dolaşımına izin vermiş olduğunuz görüntü ve verilerin yayılmayacağından asla emin olamazsınız. Karşılaşılan olaylarda para taleplerinin para gönderilse dahi peş peşe yapıldığını ve yüzde yüze yakın bir oranda devam ettiğini görüyoruz. Şantajcıların eline geçmiş olan görüntülerin paylaşılmasını engellemek ilk ve öncelikli amaç olduğundan, en kısa zamanda şantaj konusunda deneyimli bir avukata danışmanız en iyi çözüm olacaktır.
Şantaj suçunu işleyen kişinin, ele geçen görsel, video ve benzerini internet üzerinden yayınlaması durumunda, bu içeriğin yayınlandığı internet kaynak (source) linkinin kaldırılması için acilen yasal başvuru yapılmalıdır. Kaldırılması istenilen içerik, aynı zamanda ceza davasına da konu olduğundan bilişim suç ve cezaları alanında tecrübesi bulunan ve bu özel sürece hakim bir avukattan yasal danışmanlık talep edilmelidir.
İnternet ve bilişim yoluyla işlenen şantaj suçunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve mahrem içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, yayılma gerçekleştiyse kaldırılması, dava ve yasal süreç takibi işlerinde çok yönlü çalışır ve çalışmalıdır. Süreç boyunca da, müvekkil ve veri gizliliği önceliğiyle, konuyla ve müvekkille ilgili her türlü bilgiyi Avukatlık Kanunu kapsamınsa sır saklama yükümlülüğü ve meslek etiği kuralları çerçevesinde gizli tutacak, yargı organları dışında üçüncü kişilerle paylaşmayacak ve paylaşılmasına engel olacaktır.
Yurtdışından Fotoğraf ve Video Şantajı
Yurtdışından fotoğraf ve video şantajı, Türkiye dışındaki kişilerin şantaj suçunu işlemesi yada yurtdışında bulunan bir Türk’ün, yine yurtdışından yada Türkiye’den bir örgüt tarafından şantaja uğraması durumudur. Yabancı bir ülkeden uğranılan şantaj suçu genellikle internet üzerinden ve görüntülü konuşma yapılabilecek uygulamalar yoluyla işlenmektedir. Şantajın en yaygın türlerinden biri, bir veya birden fazla kişi aracılığıyla işlenen video şantajıdır. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla ülke sınırları önemini yitirdikçe şantaj suçunun menşei fark etmeksizin keskin bir artış izlediğini görüyoruz. Kişilerin geliştirilen pek çok internet uygulaması sayesinde birbiriyle fizi olarak görüşmeden görüntülü iletişim kurabilmeleri ve yakın ilişki kurulabiliyor olması, bu siber şantaj suçunun farklı ülke ve bölgelerden kişiler üzerinde işlenmesini kolaylaştırmaktadır.
AVUKAT DESTEĞİ
Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.
Gizlilik
Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.