Bilişim ve Teknoloji Hukuku

Skype Yoluyla Şantaj

Skype Yoluyla Şantaj

Skype şantajı suçu, İnternet üzerinden mahrem görüntüleri alınarak şantaja uğrayan kişilerin uygunsuz bir görüntüsünün kaydedilmesiyle işlenir. Kurbanın bir görüntülü sohbete davet edildiği ve sonunda soyulduğu karmaşık bir çevrimiçi şantaj suçudur. Yani şantaj, özel fotoğrafları ve videoları kayıtlı olan mağdura sürekli istenerek yapılmaktadır. Skype şantajı adı verilen bu suç türü, görüntülü sohbet hizmetleri sunan diğer platformlarda da yaygın olarak görülüyor. Şantaj suçu, birden fazla fiil ile işlenebilen suçtur. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internette şantaj suçları artmıştır. Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal ağlarda şantaj suçları işlenebilmektedir. Videolar, mesaj kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Şantaj suçları çevrimiçi sosyal medya ve web sitelerinde işlenebilir. Aynı şekilde telefon görüşmelerinin izinsiz kaydedilmesi yoluyla da bir çok mağdura karşı şantaj suçu işlenmektedir.

Aslında Skype şantajı, fotoğraf ve video şantaj suçlarında kullanılan en yaygın yöntemdir.
Herhangi bir şekilde şantaj ve baskı görüyorsanız, bir şey çıkacak korkusuyla hareket etmemelisiniz. Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır.

Sosyal Medya Yoluyla Şantaj ve Tehdit

Şantaj, birden fazla fiille işlenebilen bir suçtur. Özellikle günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internette şantaj suçları artmıştır. Skype, Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat gibi sosyal medya üzerinden şantaj suçları işlenebilmektedir. Videolar, mesaj kayıtları, ses kayıtları gibi birçok belge şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Gasp suçları çevrimiçi sosyal medya ve web sitelerinde işlenebilir. Gasp suçları, telefon görüşmeleri yoluyla da işlenmektedir. Bu tür görüntülü görüşme kayıt altına alınarak işlenen suçlar çoğunlukla yurt dışında şantaj olarak işlenmektedir. Şunu da belirtmek gerekir ki, mağdurun parasının yurt dışına gönderilmesi şantajcının yurt dışında olduğu anlamına gelmeyebilir. Gaspçı ve gasp parasını alan kişiler genellikle aynı değildir. Şantajcıların ödül toplamasına yardımcı olanlar olabilir, bazen bu suçu işleyen yurtdışında, hatta Türkiye’de bile komisyoncularla çalışırlar.

Skype Yoluyla Mahrem Görüntü Şantajı

Skype, Whatsapp, Telegram ve Facebook Messenger programları, İnternet üzerinden özel video şantaj suçunu işlemek için en yaygın olarak kullanılanlardır. Bu programlar sayesinde görüntülü ve sesli aramalar yapılabilmektedir. Ülkemizde güven kazanılarak elde edilen fotoğraf, video ve özel yazışmalar yoluyla ifşa tehdidine maruz kalan çok sayıda şantaj mağduru bulunmaktadır.

Günümüzde Skype uygulaması bireyler arasında hala yaygın olarak kullanılan iletişim uygulamalarından biridir. Bu da elbette kötü niyetli kullanımlara açık kapı bırakıyor.

Skype şantajcıları, kurbanın özel resimlerini başkalarına göndermekle veya bunları İnternet’te yayınlamakla ve kurbandan istediklerini yapmasını istemekle tehdit ediyor. Bazı durumlarda bu talep ilişkisini zorlayacaktır, diğer durumlarda ise para talebidir. Şantaj suçu ülke içinde işleniyorsa izlenecek yasal yol farklıdır. Yurtdışında şantaj suçu varsa da uluslararası yasal işlem yapılması gerekiyor.

Türk Ceza Kanunu’nda “Şantaj Suçu”, TCK’nın 107. maddesinin ikinci fıkrasında “kişinin onur ve haysiyetini zedeleyecek hususların, kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla ifşa edilmesi veya isnat edilmesiyle tehdit edilmesi” olarak tanımlanmıştır. “. Şantaj suçunun oluşabilmesi için failin bundan bir “haksız menfaat” amacına sahip olması gerekmediği gibi, suçun oluşması için bu amacı gerçekleştirmiş olması da gerekmez.

Özellikle internet ortamının hacimsel boyutu düşünüldüğünde, şantaj suçunun faillerini bulmak çoğu zaman zordur. Elektronik deliller bu suçu ortaya çıkarmak ve bu suçun failini kovuşturmak için kullanılmaktadır.

Skype Yoluyla Şantaj Mağdurlarına Destek

Şantaj konusunda uzman bir avukat ile görüşerek mümkün olan en kısa sürede tüm delillerin toplanması gerekmektedir. İnternet ve sosyal medyada işlenen şantaj suçları, çözülmesi uzmanlık gerektiren özel suçlardır. Hukuki ve teknik yol haritası güvene dayalı olmalı ve gizlilik garanti edilmelidir.

Şantajcıya para göndermek asla bir çözüm değildir. Bu kişiler organize bir şekilde çalıştıkları için kişilerden verileri ve mahremiyetleri ile para talep ederler ve eğer para gönderirseniz daha fazla fotoğrafı silmek yerine internette paylaşırlar. Verilerinin bir kopyasına sahip olmadığınız resimlerin yayınlanmayacağından asla emin olamazsınız.

İnternet üzerinden şantaj yapılması durumunda avukat, şantaj danışmanlığı, kişisel ve gizli içeriklerin takibi, yayılmasının önlenmesi, varsa kaldırılması, dava takibi ve hukuki süreç takibi konularında çok yönlü bir şekilde çalışmalı ve çalışmalıdır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu