Bilişim ve Teknoloji HukukuCeza HukukuFikri Mülkiyet Hukuku

E-Tespit Dijitalleşme ve Veri Güvenliği

E-Tespit Nedir?

E-tespit, İnternet üzerinde belirli bir zaman veya zaman aralığında kaydedilmesi ve değiştirilmeden saklanması istenen donanım veya verilerin yetkili kişiler tarafından tespit edilmesi işlemidir.

İnternet ve sosyal medya kullanımı günümüzde çok yaygın. Bu kullanımla birlikte bu kanallarda işlenen suçlar da artmıştır. İnternet üzerinden suçlar işlenirken delil bulmak zorlaşırken, e-tespit bu zorluklara çözüm getiriyor.

Daha önce internet ortamında bir site veya sosyal medya aracılığıyla gerçek veya tüzel kişiye karşı suç işlendiğinde, kişi sitenin linkini veya sayfanın ekran görüntüsünü alarak kendi imkanlarıyla delil toplamaya çalışıyordu. Ancak yasal süreç başlayana kadar sitedeki suça neden olan içeriğin kaldırılması veya sitenin tamamen kapatılması durumunda suçun yeniden tespit edilmesi güçleşerek süreçte aksamalara neden oldu. Ancak bu sistemin hayata geçmesiyle birlikte elektronik ortamda tespit edilen suçlar kayıt altına alınmakta ve hukuki delil oluşturulmaktadır.

E-tespit konusuna ilişkin olarak 1512 Sayılı Noterlik Kanunu ve Elektronik Noterlik İşlemlerine İlişkin Yönetmelik olmak üzere iki temel yasal düzenleme bulunmaktadır. İlgili düzenleme ve Noterlik Kanunu’nun 198/A maddesi uyarınca noterler, elektronik ortamda bulunan görüntü, belge ve video şeklindeki her türlü veriyi tespit edebilecek hale getirilmiştir. İnternet ortamındaki verilerin tespit işlemi Türkiye Noterler Birliği Bilgi Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

E-Tespit Nasıl Yapılır?

E-tespit süreci temel olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle Türkiye Noterler Birliği’nin http://portal.tnb.org.tr adresindeki E-Hizmetler bölümünden tespit işlemleri yapılır ve ilgili belgeler alınır. Daha sonra noter işlemi yapılmalıdır. Yani alınan belge noter tasdikli olmalı ve ispat hukuku açısından kabul edilebilir bir tespit verisi elde edilmiş olmalıdır.

DİKKAT: E-tespit süreci tek başına yasal bir süreç değildir. Genellikle bir suç veya özel hukuk ilişkisi ile iç içedir. Dolayısıyla hukuki süreçte bütünlük sağlar. İşlemler genel olarak süreç dikkate alınarak takip edilmelidir. Bu nedenle hatalı veya ihmalkar işlemlerden kaçınmak için bir bilişim avukatından yardım almakta fayda vardır.

Hakaret Suçu ve Diğer Hukuki İlişkilerde E-Tespit

E-tespit süreci en çok sosyal medya üzerinden işlenen hakaret ve tehditlerde yaşanıyor. Bu suçların tespiti açısından e-tespit, cezanın kesinliği ve sürecin sağlıklı işlemesi açısından adeta vazgeçilmezdir. Bunun dışında suç teşkil etmese de özel hukuk ilişkilerinde e-tespit istenebilir. Örneğin boşanma davalarında ispat aracı olarak sosyal medya paylaşımları vb. Kullanılacaksa, bu delillerin doğruluğu için bu prosedürler gereklidir.

E-Tespit Ücreti

Tespit işlemi ile sisteme kaydedilen veriler Türkiye Noterler Birliği Sistemine kaydedilir. İşlem ücreti, noter tarifesi üzerinden tespit sonucu elde edilen belgeler, noter huzurunda belge hazırlanırken belirlenen görüntü sayısı ve indirilen dosyaların boyutu dikkate alınarak Harçlar Tebliği referans alınarak hesaplanır.

İşlem sonucunda ne kadar ücret alınacağı her belirleme sürecinde kaydedilen verilerin boyutuna göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle kesin bir fiyat söylemek mümkün değil. Bu noktada bir avukata danışmak faydalı olacaktır.

E-Tespit Sonrası Avukat Desteğinin Önemi

E-tespit işleminin ne olduğu ve bu işlemi internet üzerinden yaparken dikkat edilmesi gereken tüm detaylara yazımızda yer verdik. Görüldüğü üzere bu düzenleme ile sosyal medyada karşılaştığımız kişilik haklarına yönelik saldırılar sonucunda yaşanan mağduriyetlerin tespit edilmesi ve bu verilerin daha sonra silinse dahi geçerliliğinin korunması çok daha kolay hale gelmiştir. internet.

e-Tespit işlemi yapıldıktan sonra açılacak ceza davası ve talep edilecek tazminat açısından belirlenen tüm bu veriler delil olarak kullanılabilecektir. Haklarınızı kaybetmemek için sürecin bu kısmında bir avukattan destek almanız faydalı olacaktır.

AVUKAT DESTEĞİ

Randevu almak için çalışma saatleri içerisinde aşağıdaki telefon aracılığı ile ulaşabilir veya aşağıdaki adrese mail atabilirsiniz.

Hafta içi: 09:00 – 21:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00

Gizlilik

Avukatlık mesleğinin en önemli etik ilkelerinden biri gizlilik olup, hukuk büromuz; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile belirlenen gizlilik ve sır saklama ilkesini büyük bir özen ve hassasiyet göstererek uygulamaktadır. Bununla beraber ofisimiz, müvekkillere ait bilgi, belge ve verileri sır tutma yükümlülüğü ve veri sorumluluğu kapsamında gizli tutmakta, üçüncü kişilerle ve kurumlarla hiçbir durumda ve hiçbir şekilde paylaşmamaktadır. Bu bağlamda ofisimiz, dava dosyaları ile ilgili sır saklama yükümlülüğüne uyulacağını yazılı olarak da ilke edinmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu